BEWUST MOEDERSCHAP, ALS BASIS VOOR EEN LIEFDEVOLLERE SAMENLEVING!

Moederschap vormt de oorsprong en basis van onze samenleving. Ik beschouw het als de bouwsteen van de maatschappij.

Wat houdt moederschap nu werkelijk in? Hoe gaan we met de babytijd om? Is er in onze drukke samenleving nog wel tijd voor kinderen? Wat geven we aan onze kinderen mee behalve DNA? Realiseren we ons dat ze een grote rol spelen in het helen van deze gekwetste wereld? 

Moederschap betekent immers een diepe verbinding met de ziel van het kind. Deze band gaat verder dan alleen fysieke verbondenheid en strekt zich uit tot de kern van hun wezen. Ze raken en beïnvloeden elkaar continu. Vanaf de vroege zwangerschap al. Jammer dat in de hectiek van het moderne leven raken de diepe, onuitgesproken banden tussen moeder en kind vaak verstoord of zelfs verstikt.

De geboorte van een kind biedt de gelegenheid aan voor heling en vernieuwing. Het brengt vaak vreugde, hoop en een gevoel van verwondering met zich mee, maar tegelijkertijd brengt het ook onverwerkte wonden aan het licht. 

De kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen, die de hoop op een betere wereld dragen. De manier waarop moederschap wordt beleefd heeft een diepgaande impact op de ontwikkeling van baby of kind als mens en uiteindelijk ook op de samenleving in het geheel.

De liefde, warmte en koestering die kinderen tijdens de eerste jaren en ook later ontvangen, vormen de bouwstenen voor hun emotionele, sociale en lichamelijke ontwikkeling. Het is essentieel om kinderen al vanaf de babytijd te accepteren in al hun uniciteit en hen te erkennen voor wie ze zijn, hun te observeren en met ze werkelijk te verbinden om achter te komen wat ze werkelijk nodig hebben. Alleen zo geven we ze de kans om later hun potentieel ten volle uit te kunnen leven en hun kracht, veerkracht en empathie te kunnen ontwikkelen die zo juist nodig zijn in het leven.

We zijn zo ver verwijderd geraakt van de natuurlijke, intuïtieve band tussen moeder en kind dat we zijn gaan vast houden aan allerlei theorieën en tips over hoe de moeder vanaf het begin met het kind moet omgaan. Het is eigenlijk heel simpel: een kind heeft vooral liefde en koestering nodig.

Net zoals een plant de juiste hoeveelheid licht, luchtvochtigheid en water nodig heeft, zo hebben kinderen van hun moeder (en vader) drie essentiële elementen nodig voor hun emotionele en sociale ontwikkeling: tijd, liefde en erkenning van hun unieke identiteit. We moeten voorzichtig zijn dat we niet "teveel aan de kinderen gaan sleutelen". 

Dit is een eerbetoon aan het kind en aan de onschatbare waarde van het moederschap dat de laatste tijd enigszins in de vergetelheid is geraakt door de drukte en de stress. 

Daarnaast is het een oproep voor iedereen die met kinderen te maken heeft om goed voor ze te zorgen, naar hun unieke “klank” te luisteren en voor ze op te komen! 

We moeten voorzichtig zijn dat we niet teveel aan de kinderen gaan “sleutelen”.

“Er is geen betere manier om de aard van de ziel van een samenleving vast te stellen, dan aan de hand van de wijze waarop de kinderen worden behandeld.”
— Nelson Mandela


Next
Next

JE LICHAAM HEEFT EEN STEM